Skip links

Çatı Su Yalıtımı

Çatılar bir yapının dış hava koşullarına en çok maruz kalan alanıdır. Yazın kavurucu sıcağı, kışın dondurucu soğuğu , yağmur ve rüzgarla sürekli olarak etkileşim halindedir. Tüm bu etkenler çatı su yalıtımında kullanılacak ürününde üst düzey bir ürün olmasını gerektiriyor. Özellikle düz çatılarda, drene sisteminin eğimli çatılara nazaran çok düşük olması nedeniyle yer yer su birikintileri oluşur. Su çok güçlü bir çözücüdür ve zamanlar mevcut yalıtımınıza zarar verir. Düz çatılarda kullanılacak olan su yalıtım ürününün su birikintilerine karşı da dayanımlı olması gerekmektedir.

KÖSTER ürün pörtföyünde dünyanın farklı noktalarında milyonlarca metrekare düz ve eğimli çatılarda kullanılmış verimli, sürdürülebilir ve ekonomik bir TPO esaslı su yalıtım membranı bulunmaktadır.

TPO nedir?

TPO, termoplastik poliolefin’in kısaltmasıdır ve ek yerleri sıcak hava kaynak robotu ile kimyasal olak birleştirilen bir tür polimer tek katlı membrandır. TPO membranlar 80’lerde kullanılmaya başlandı ve günümüzde en çok kullanılan membran tiplerinden bir tanesidir.

TPO’nun avantajları nelerdir?

Diğer membran türleri ile karşılaştırıldığında, TPO ( termoplastik poliolefin )membranlar toksik veya tehlikeli bileşenler içermeyen çevre dostu membranlardır. TPO Membranların sahip olduğu bir diğer özellik de iyi bir ısı yansıtıcı olmalarıdır. Bu sayede yapınızı yüksek enerji verimliliği olan bir yere dönüştürmenize yardımcı olur.
Ayrıca, TPO membranlar tamamen geri dönüştürülebilir ürünlerdir.Bu nedenle çevre üzerindeki etkisi çok düşüktür. Ancak en iyi özelliklerinden biri TPO membranların , PVC membranlar gibi esnek olmak için plastikleştiriciler içermemesidir. Poliolefin doğal yapısı esnektir ve membranın dayanıklılığı üzerinde eşsiz avantajlar sağlayar ve böylece TPO membran servis ömrü boyunca esnekliğini korur.

Tüm TPO membranları aynı mıdır?

Tüm TPO membranlar aynı değildir. Her TPO membran üreticisinin  kendi ürününü diğerlerinden farklı bir ürün haline getiren belirli katkı maddeleri ve bileşenler içeren kendi tarifi vardır. En önemli farklılıklardan bir tanesi TPO membranın imalatında kullanılan polimer türüdür. Bu polimer PE (polietilen) veya PP (polipropilen) bazlı olabilir. KÖSTER TPO membranları PE esaslıdır. Ancak aynı zamanda performansını artırmak ve piyasaya üstün kaliteli bir membran sunmak için reçetesinde başka bileşenlerde içermektedir.

KÖSTER TPO PE ile diğer TPO PP bazlı arasındaki fark nedir?

Bu iki tip polimer arasındaki kimyasal farklılıklar bir yana önemli olan PE’nin PP’ye kıyasla pratik avantajlarını açıklamaktır.
PE çok esnektir ve aynı zamanda çok yüksek bir gerilme mukavemeti ve aşınma direncini bir araya getirerek, onu dayanıklı ama aynı zamanda çok esnek olması gereken bir çatı kaplama membranı için doğru seçenek haline getirir. Bir diğer önemli avantajı ise PE’nin UV ışınlarına PP’den daha dayanıklı olmasıdır. Çatı membranın sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalacağı göz önünde bulundurulduğunda  UV ışınlarına dayanımın çatı su yalıtım membranı için çok önemli bir avantaj anlamına gelir.
PE esaslı TPO membranlar aşırı sıcaklıklara direnen en iyi polimerdir. Özellikle düşük sıcaklıklar plastik maddeler için çok zararlı olabilmektedir. Sıcaklık düştükçe çoğu polimer sertleşmeye başlar ve camın tüm özelliklerine sahip camsı katılar haline gelmek için ‘cam geçişi’ (Tg) olarak bilinen süreci yaşarlar.Böylece çok sert ve aynı zamanda çok kırılgan hale gelirler. Bu da membranda çatlakların oluşmasına neden olur. -100 ºC civarında bir cam geçişi ile PE bazlı membran, düşük veya aşırı düşük sıcaklıklara dayanmak için en iyi seçenektir. Bu nedenle soğuk iklim bölgelerinde de açık ara en iyi seçim PE esaslı TPO membranlardır.
Soğuk hava koşullarının yanı sıra yüksek sıcaklıklar malzemelerin yumuşamasına ve özelliklerini kaybetmelerine neden olabilir. Sıcaklık yükseldikçe  polimerler yumuşar ve mekanik darbelere direnme yeteneğini kaybeder ve bu süreçte gerilirse kolayca çatlayabilir. Bu özellikle KÖSTER’in kullandığı PE’nin yumuşama noktası PP’ye benzer ancak PVC veya Bitüm gibi diğer membran türlerinden daha iyidir.
Bu, PE’nin su yalıtımı ve çatı kaplama membranları üretmek için kullanılan diğer malzemelerden daha yüksek sıcaklık genliğine, daha iyi dayanabileceği anlamına gelir.
Diğer bir önemli husus ise PE’nin asitler, alkaliler, alkoller ve yağ gibi neredeyse tüm polar çözücülere karşı dirençli olmasıdır.

Neden KÖSTER TPO membran seçmelisiniz?

KÖSTER, su yalıtım memranları üretimin yaklaşık olarak 35 yıllık bir deneyime sahiptir. Dünyadaki en eski ve az sayıdaki TPO üreticilerinden biridir. Bu KÖSTER’e çok az firmanın sunabileceği sağlam bir deneyim sunuyor. Ayrıca tüm TPO membranların genel avantajlarının yanı sıra KÖSTER, PE bazlı TPO üreten birkaç firmadan biri olarak (bilinen rakiplerin çoğu PP bazlı TPO üretmektedir) sektöre değer katmaktadır.
KÖSTER TPO Membranlar rakip ürünlerden farklı olarak hem üst hem de alt katmanlarda aynı kalitede malzeme kullanılarak üretilir. Bu sayede membran tüm kalınlık boyunca mükemmel bir UV stabilitesi kazanmış olur ve ek yerlerinde en mükemmel homojen kaynağını sağlar.

KÖSTER TPO membranlar sadece çatılarda mı kullanılabilir?

Hayır, KÖSTER TPO membranlar, su yalıtım malzemesi olarak çeşitli uygulama alanlarında kullanılabilir. Ancak KÖSTER TPO Membranlar sahip oldukları özellikleri nedeniyle bir inşaatta en zor uygulama alanlarından birisi olan düz çatılarda yoğun şekilde kullanılmaktadır. KÖSTER TPO Membranlar, ayrıca içme suyu depolarında, su arıtma tanklarında, tünel veya bodrum gibi yeraltı yapılarında veya yeşil bahçe / çatılar gibi çok çeşitli çatı uygulama alanlarında kullanılmaktadır.

KÖSTER TPO membranları yeşil çatılarda kullanılabilir mi?

Evet. KÖSTER TPO membranları, olağanüstü dayanıklılıkları ve güvenli kurulumları nedeniyle yeşil çatılar için idealdir. Ayrıca KÖSTER TPO membranları uçucu plastikleştiriciler içermez. Biyosit içermezler ve tamamen köklere karşı dirençlidirler.  FLL sertifikası yöntemine göre kök direnci için test edildiler.FLL testi iki yıllık bir süreci kapsayan zorlu bir testtir. Yeşil çatılarda su yalıtım membranlarının kullanılması için FLL testi gereklidir. FLL, bu testin koşullarını geliştiren Bonn’daki peyzaj geliştirme ve tasarım araştırma topluluğudur (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau). FLL yöntemine (2008) göre, KÖSTER TPO membranları Weihenstephan-Triesdorf Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Enstitüsü tarafından köklere ve rizomlara karşı dayanıklı olarak onaylanmıştır.

Call Now Button